увод

Чињеница коју не можемо да оспоримо је да постоје жене драматурзи, архитекте, хирурзи, пилоти и декани.

Зашто их онда не зовемо драматуршкињама, хируршкињама, пилоткињама, деканкама? Да ли не знамо тачан назив занимања у женском роду или одбијамо да прихватимо стварност и ново место које жене имају у тој стварности? Уколико је у питању први разлог без бриге јер имамо речник нове стварности.

Представљамо вам дело наших креативних чланица Converse All Star заједнице. Оне су илустраторке, дизајнерке и аниматорке, оне су Јаворка, Кристина и Кристина.

о зину

Наше креативне чланице All Star заједнице имале су прилику да раде на фанзину и искажу свој став о родно осетљивом језику. Кристина и Јаворка су направиле колекцију илустрација, док је Кристина поред својих илустрација направила и анимацију.

о уметницама

јаворка

Када замишљам чиме све могу да се бавим и које све изборе имам у животу а које историјски жене нису имале и морале су да се изборе за њих, најмање што могу да урадим је да о тим занимањима говорим и пишем у женском роду јер тај род занимања носи у себи и дубље значење борбе за избор и шансу да сазнамо ко смо и дамо свој израз друштву.Родно сензитивни језик је корак који захтева најмање труда од нас да смањимо родну дискриминацију у друштву и корак је који не треба да праве само жене, већ и мушкарци јер пут је заједнички и доноси добро за све нас.

Ја сам направила избор који није био лак, да цртам и развијам своју креативност и уметност, област у којој је некада женама приступ био ограничен или немогућ.Цртам своју женску перспективу света око себе, своје другарице, сестре, наше потребе, радости и изазове са којима се суочавамо, шта нас фрустрира у оваквој поставци друштва, како проводимо своје слободно време, како стварамо и све остале ствари које нас чине особама које се, упркос томе што су особе, суочавају са свакодневним препрекама заснованим на родној дискриминацији.

Будућност света одржива је само ако је заснована на постигнутој равноправности.

кристина

Ја сам Кристина, уметница из Београда. Бавим се графичким дизајном и илустрацијом. Моја уметност је углавном инспирисана поп арт правцем. Илустрације комбинујем и са другим медијима и тако правим и дигиталне колаже. Користим вибрантне боје и смеле комбинације у жељи да изразим све емоције и инспиришем људе.

Чињеница је да у нашој држави постоји дискриминација жена и њиховог положаја у друштву што је заправо и одраз колико се родно осетљив речник не користи. Инспирација ми је вечита борба жена за слободу говора и родну равноправност. Речник нове стварности није неки нови тренд, то је наш подсетник да женски облик речи за занимања постоји и залагање да почне да се користи у свакодневном говору. Мој креативни ток и идеја за илустрацију је представљање женског облика речи као нешто “алармантно”, и комбинацијом експресивних боја и елемената хтела сам да лакше допрем до свести људи, да привучем пажњу и тако укажем на жељу да хитно дође до промене.

кристина

Ја сам све розе.
И ја сам ствараоц на разним фронтовима.Од самог старта свог стваралаштва, ја сам неко ко се бори против калупа и свега што се назива обичним.Ја сам неко ко мења, ко истражује и експериметише.И од старта бирам изазове.Цео живот сам се борила против конзервативног схватања јер сам и сама често била несхваћена,и баш из тог разлога сам јако поносна на своје изборе занимања.Нисам муралиста, ја сам муралисткиња, и нисам дизајнер ја сам дизајнерка и креаторка.Уметница.И ја сам поносна на то, исто као што се поносно борим за родно осетљив језик, који је заправо несшо што је требало да буде превазиђено одавно.Зато смо ту ми, да вас подсетимо на то да постојимо и да имамо име.